Saavutettavuus
Saavutettavuus, Kokko-Kokki Oy vuodesta 1989
Etusivu   |  Saavutettavuus   |  Ohjeita   |  Yritys   |  Palaute   |  Sivukartta  

Saavutettava PDF-tiedosto

Pdf-tiedostojen saavutettavuudessa on useita ongelmia. Kyse on lähinnä siitä, millä tavoin pdf-tiedostot tehdään. Lisäksi kyse on mm. kuvien ja taulukoiden luettavuudesta.

Pdf-tiedostoja voidaan tehdä monella eri tavalla. Myös eri ohjelmat tuottavat erilaisia pdf-tiedostoja (mm. skannausohjelmat).Luettavuuteen vaikuttavat lisäksi pdf-tiedostojen suojauskeinot.

Omien pdf-tiedostojen saavutettavuuden voi testata helposti. Jos pdf-tiedosto on saavutettava, myös hakukoneet voivat lukea sen sisällön, jolloin hakukonenäkyvyys paranee.

Testaa tiedosto näin:

1. Avaa pdf-tiedosto.

2. Valitse ylämenun valikosta joko kohta valitse kaikki tai kohta kopioi tiedosto leikepöydälle.

Valitse kaikki –kohdan jälkeen on vielä valittava kopioi. Nämä voi tehdä näppäinkomennoilla ctrl-a (valitse kaikki) ja ctrl-c (kopioi).

Jos valitset kohdan kopioi tiedosto leikepöydälle, ei tarvitse tehdä muuta.

3. Avaa Wordissa uusi asiakirja. Liitä juuri kopioimasi pdf-tiedosto Wordiin valitsemalla ylämenun valikoista liitä vai käyttämällä näppäinkomentoa ctrl-v.

Jos tiedosto siirtyy Wordiin ongelmitta, se on suurella todennäköisyydellä saavutettava.

Kaikkein ongelmallisin on kuvana oleva pdf-tiedosto. Sen lukeminen on ruudunlukuohjelman käyttäjälle mahdotonta. Myös monet ruudulta tiedostoa lukevat pitävät kuvana olevia pdf-tiedostoja hankalina, sillä niissä ei ole mahdollista muuttaa asetuksia lukemista helpottavammiksi.

Ellei pdf-tiedosto siirry Wordiin kopioimalla, se on useimmiten kuvana oleva tiedosto.

Saavutettavia pdf-tiedostoja on helppo tehdä. Tiedoston voi esim. kirjoittaa Wordilla ja sen jälkeen muuttaa perusohjelmilla pdf-muotoon.

Jos www-sivuilla käytetään pdf-tiedostoja, vastaavan tiedon on suositeltavaa olla luettavissa myös muussa tiedostomuodossa (esim. Word-tiedosto tai rtf-tiedosto).

Pdf-tiedostoihin sisällytetyistä kuvista tai kaavioista puuttuvat usein vaihtoehtoiset alt-tekstit. Kun alt-tekstit puuttuvat, kuvat, kaaviot ym. eivät ole ruudunlukuohjelman käyttäjien saavutettavissa. Lisäksi se vaikuttaa tiedon löytymiseen hakukoneiden avulla, sillä hakukoneet käyttävät tietoa etsiessään teksti-informaatiota.

Esimerkki: Kaaviokuva on selitetty tekstimuodossa kuvan jälkeen olevassa kappaleessa. Kaavion lyhyt esittelyteksti kertoo oleellisen kaavion sisällöstä.

Jos kuvien tai kaavioiden sisällöstä on suositeltavaa kirjoittaa laajempi tekstikuvaus, se on www-sivuilla mahdollista toteuttaa omassa div-elementissä ja käyttää tekstin piilottamiseen CSS:n text-indent –arvoa.

text-indent: -1000em;

Lisää tietoa saavutettavasta pdf -tiedostosta mm.

Esok hanke: PDF-tiedostot ja esteettömyys

saavutettava.fi: pdf:n saavutettavuuden neljä tasoa

Takaisin etusivulle

Saavutettavuutta vuodesta 2003 lähtien

Kokko-Kokki Oy
Rapakivenkuja 1 C 45, 00710 Helsinki
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi

Päivitetty 26.04.2014 Webmaster