Saavutettavuus
Saavutettavuus, Kokko-Kokki Oy vuodesta 1989
Etusivu   |  Saavutettavuus   |  Ohjeita   |  Yritys   |  Palaute   |  Sivukartta  

Väri on valon ominaisuus

Värikäs lautanen

Väri on valoa, jonka silmä havaitsee. se perustuu silmän reagointiin valoon. Väri riippuu valon aallonpituudesta ja voimakkuudesta. Eri värit löytyvät, kun lampun valo heijastetaan prisman avulla. Värit esiintyvät järjestyksessä punainen, oranssi ja keltainen.

Hämärässä näemme vain harmaan sävyjä. Värien näkemiseen vaikuttaa myös valon määrä. Esimerkiksi hehkulampun värin näemme valkoisena, sillä valkoinen väri koostuu kaikista väreistä. Näkemiemme värien syntymistä pohti jo 1600-luvulla Isaac Newton.

Ihmissilmä havaitsee väreistä punaisen, vihreän ja sinisen. Kun näitä värejä sekoitetaan eri suhteissa, saadaan muut näkemämme värit. Kun kaikki värit sekoitetaan, tulee valkoinen väri. Esimerkiksi www-sivuilla muodostetaan värit käyttäen RGB-värijärjestelmää.

Valo on energiaa

Auringon valo on valkoista valoa, joka sisältää kaikki värit. Valkoinen pinta heijastaa parhaiten valoa. Kuumana päivänä vaaleat vaatteet tuntuvat viileämmiltä, koska ne heijastavat valon energian. Musta vaate ei heijasta valoa, vaan imee kaiken energian, joka tuntuu pinnassa lämpönä. Keino- ja luonnonvalon määrä ja laatu vaikuttavat siihen, miten värit toimivat esim. sisustuksessa. Lisäksi valolla on hyvinvointiamme parantavia vaikutuksia.

Värit ovat valon eri aallonpituuksia

Jokaista spektrin väriä vastaa oma aallonpituus. Mitä lyhyempi aallonpituus, sitä enemmän se sisältää energiaa. Violetilla värillä on lyhin aallonpituus, ja se sisältää eniten energiaa. Vastaavasti punaisen värin aallonpituus on suurin, joten se sisältää vähiten energiaa.

Yleisiä värimalleja ovat RGB, CMYK ja HSB. Nämä ovat erilaisia värimalleja, joiden avulla saadaan laaja skaala värejä perusvärien avulla. Jokaiselle värille on annettu numeroarvo. Niiden avulla voidaan tuottaa eri värit eri olosuhteissa. Värimallit ovat yksilöllisiä. Lisäksi ne on osittain tarkoitettu erilaisiin olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin.

RGB-värimalli

rgb värimalli

Käytetään mm. tietokoneen näytöllä ja www-sivuilla.

Perusvärit ovat punainen, vihreä ja sininen ja sävyt saadaan valon määrästä. Eri värit saadaan perusvärien määränä asteikolla 0-255. Koska kyse on valon määrästä, valkoisessa värissä perusvärit ovat arvoltaan 255 ja mustassa 0.

Etsi ja testaa värisi

CMYK värimalli

cmyk värimalli

Kirjapainoissa ja tulostamisessa käytetään RGB-värimallin (valolla tehdyissä väreissä) vastakohtaa, eli kaikkien värien sekoittaminen tuottaa mustaa. Värit saadaan sekoittamalla syaani, magneta, keltainen ja musta (Key) Väriarvot ovat asteikolla 0-100 prosenttia. Kun perusvärin määrää vähennetään tulostettaessa paperin pinnalle, saadaan tulostettua tietyn värinen väri. Kun väriaineita sekoitetaan, ne imevät kaikenväristä valoa ja näemme painetussa kuvassa haluamamme värit. Valkoisen värin arvo on 0, koska paperin pinnalle ei tulosteta väriä. Musta väri on lisätty CMYK-perusväreihin, koska musta muste tuottaa tummemman sävyn, kuin sekoittamalla muita värejä. Mustan värin käyttö tekee tekstistä terävämpää. Samoin esim. värilaserilla tulostaminen on edullisempaa, jos siinä on myös musta kasetti.

Etsi ja testaa värisi

HSB-värimalli

hsb värimalli

Värimääritykseen käytetään värisävyä (hue), värikylläisyyttä (saturdion) ja kirkkautta. HSB tunnetaan myös HSV-värimallina, jossa väri muodostuu värisävystä, kylläisyydestä ja arvosta. Värisävy ilmaistaan väriympyrän asteikolla, jossa punaisen värin arvo on 0. Muita värejä ovat keltainen 60, vihreä 120, syaniini 180, sininen 240 ja magneta 300 astetta.

Värikylläisyyden ja kirkkauden asteikko on 0-100 prosenttia, jossa 100 % on väri kirkkaimmillaan.

Harmaasävyt

Kyseessä on värin vaaleus, jonka asteikko on 0-255.

Tärkeintä värimallien valinnassa on miettiä, mihin tarkoitukseen värejä käyttää. Jos teet www-sivua, tulee käyttää RGB-värimallia. Tulostettavia tai painettavia tuotteita tehdessä tulee käyttää CMYK-värimallia. Jos värejä käytetään kumpaankin tarkoitukseen, käytä RGB-värimallia, sillä sen muuttaminen CMYK:n suuntaan on helpompaa. Etsi ja testaa värisi

Painotuotteita tehtäessä on otettava huomioon myös monia muita seikkoja. On mm. tiedettävä, onko käytettävä paperi huokoista sanomalehtipaperia vai kovaa kiiltävää mainospaperia .

Prosessi- vai spottiväri painatuksessa

Painotuotteissa on määritettävä, mitä värejä käytetään. Suurin ero on tulostukseen käytettävien musteiden eli värierottelujen määrä.

Prosessiväri perustulostukseen

Tulostukseen tarvitaan tulostimista löytyvää neljää perusväriä eli syaania, magnetaa, keltaista ja mustaa.

Spottiväri on valmis väri

Spottivärit ovat valmiita musteita, joiden käyttö vaatii kirjapainon. Ne tarvitsevat erillisiä painolevyjä. Näitä värejä käytetään, kun väriä ei pystytä toistamaan tulostaessa haluttuna CMYK-värinä.

Huom. Spottivärien käyttö lisää kustannuksia. Toisaalta spottivärin etu on sen tarkkuus esim. logossa.

Saavutettavuutta vuodesta 2003 lähtien

Kokko-Kokki Oy
Rapakivenkuja 1 C 45, 00710 Helsinki
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi

Päivitetty 26.04.2014 Webmaster