Saavutettavuus
Saavutettavuus, Kokko-Kokki Oy vuodesta 1989
Etusivu   |  Saavutettavuus   |  Ohjeita   |  Yritys   |  Palaute   |  Sivukartta  

Värikartan ohje

Värien valtava määrä

Värejä on paljon, joten niiden yksityiskohtainen esittäminen veisi paljon tilaa. Jokaisesta väristä on olemassa lukematon määrä eri sävyjä.

Värikartta sivulla voidaan antaa väri RGB- tai html-muodossa. Väri voidaan valita myös väritaulusta. Väri näytetään mallina ja siitä ilmoitetaan prosentteina miten paljon se sisältää punaista, vihreää ja sinistä. Jokaista väriä voi olla 0-100 prosenttia.

Värikartta

Jos värillä on nimi, esimerkiksi persikka, se kerrotaan seuraavaksi.

Siirry värikarttaan

Vastaväri ja kolmiväri

Sisustuksessa, ruoan esillelaitossa ja muussa vastaavassa värejä saadaan korostettua ja silmälle miellyttäväksi käyttämällä vastavärejä tai kolmiväriä.

vastaväri on värin vastaväri, jolla voidaan löytää sisustukseen uusia ulottuvuuksia. Värit ovat vastakohtia, jotka vetävät toisiaan puoleensa.

Vastavärit ovat 180 asteen etäisyydellä toisistaan, jolloin syntyy vahva kontrasti. Kolmisointuvat värit ovat 120 asteen etäisyydellä toisistaan.

Värikartta

Vastaväriharmonia syntyy yhdisteltäessä värejä väriympyrän vastakkaisilta puolilta. Se tarjoaa mahdollisuuksia vaihtelemalla värien voimakkuuksia tai murtamalla värejä mustalla. Näin saadaan pirteitä ja eloisia kokonaisuuksia.

Sommitelmassa on hyvä rajoittaa värejä ottamalla vain harvoja sävyjä, jotta vältytään liialta kirjavuudelta.

Mitä voimakkaampi toinen väri on, sitä vähemmän sitä tulee käyttää vastavärinsä kanssa.

Se, että värit ovat vastakkaisvärit, ei täysin riitä kontrastin syntymiseen. Sointuakseen tulee jokin väri nostaa johtavaksi, mikä saadaan aikaan määrällä, vahvuudella, puhtaudella tai sijainnilla.

Siirry värikarttaan

Värin säätö

Värien lähiarvoilla värejä voi vahvistaa tai laimentaa. Värin yläpuolella on värin numero, jolla näet oman värin. valitsemalla haluamasi lähiarvon, saat säädettyä väriä tarkkaan.

Värin lähiarvot

Siirry värikarttaan

Saavutettavuutta vuodesta 2003 lähtien

Kokko-Kokki Oy
Rapakivenkuja 1 C 45, 00710 Helsinki
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi

Päivitetty 08.02.2015 Webmaster